Twitter Facebook Feed

Szappanöntés régi szappanokból

Szappanöntés régi szappanokból
Hányszor dobtuk már ki a maradék színes, illatos szappant? Pedig akár ajándékot is készíthetünk belőle! A maradék szappanokat egyszerűen hagyjuk megszáradni, majd reszeljük le, vagy zöldséghámozóval készítsünk belőle forgácsokat. (Persze egyben is hagyhatjuk, de a felolvasztás gyorsabban megy, ha apróbb darabokban van.)Ezután gőz fölött, vagy erős zacskóba téve meleg vízben megolvasztjuk, majd műanyagformába öntjük. Ha kisebbeknek készül a szappan, használjuk nyugodtan a gyerekek homokozó formáit.
Ha többféle színű szappanunk is van, készíthetünk rétegezett, színes szappant. Öntsük az első réteget a formába, majd miután eléggé megdermedt, ráönthetjük a következő réteget. Ha átlátszó glicerinszappant használunk, díszekkel is feldobhatjuk a szappant; apró játékokat, csillámport, vagy szárazvirágot is elhelyezhetünk benne.
Tiszta növényi alapanyagból készült átlátszó és fehér szappantömböt használhatunk, melyeket kedvünk szerint színezhetünk, díszíthetünk, és kedvenc illóolajunkkal illatosíthatunk.
Menete:
1: Olvasszuk fel a szappant vízfürdőben. Tegyük a szappantömböt egy konzervdobozba vagy tűzálló edénybe, ezt az edényt helyezzük egy vízzel telt fazékba és forraljuk fel, ill. mikrohullámú sütőben (300-400W, 3-10 perc) olvasszuk fel.
2: Helyezzük az öntőformákba a kívánt díszeket.
3: A felolvasztott szappant színezhetjük, illatosíthatjuk.
4: Öntsük a formába a felolvadt szappant.
Ha többszínű rétegeket akarunk készíteni, meg kell várni, amíg az alsó réteg megdermed.
Szappanöntés új szappanból
A szebbnél szebb kézzel készített szappanok ajándékként is megállják a helyüket. Hobbiboltokban, drogériákban is beszerezhetjük a kellékeket.
Alapanyagok, kellélek
-Szappantömb (általában 100-200 g-os kiszerelésekben kapható)
-Színezőanyag
-Illatanyag
-Öntőforma (nem fontos, hogy boltban vásároljuk meg, bármilyen műanyagformát használhatunk).
-Díszítőanyag (ha a megajándékozott használja is a szappant, fontos, hogy semmilyen éles vagy szúrós dísz ne kerüljön bele).
1: Olvasszuk fel a szappant vízfürdőben. Tegyük a szappantömböt egy        konzervdobozba vagy tűzálló edénybe, ezt az edényt helyezzük egy vízzel telt fazékba és forraljuk fel, ill. mikrohullámú sütőben (300-400W, 3-10 perc) olvasszuk fel.
2: Helyezzük az öntőformákba a kívánt díszeket.
3: A felolvasztott szappant színezhetjük, illatosíthatjuk.
4: Öntsük a formába a felolvadt szappant.
Ha többszínű rétegeket akarunk készíteni, meg kell várni, amíg az alsó réteg megdermed.
A fent leírt módon a szappant megolvasztjuk, hozzáadjuk az illat- és színezőanyagokat. Ha csillámporos szappant szeretnénk, a port már most hozzáadhatjuk. Egy részét öntsük a formába, helyezzük el rajta a kiválasztott díszt, majd öntsük bele a maradék szappant.
Díszként szinte bármit használhatunk; üveggolyót, apró műanyag figurákat, szárazvirágot, vagy gyöngyöket.
Lúgmentes szappan
Kellékek

- tiszta, csont-fehér (glicerin) szappan
- sajtszeletelő
- edény
- illat-esszencia
- ételszínezék
Egyszerűen vágjon darabokat a sajtszeletelővel a szappanból, tegye az edénybe, olvassza fel, majd csepegtessen bele illat-esszenciát, színezéket, és öntse formába, tálba. Tehet bele, például egy csepp vaníliát, és durvára vágott manduladarabokat, majd csomagolópapírba csomagolja be, és azt díszítse.
Fahéj szappan
Kellékek
- glicerin szappan
- fahéjkivonat
- edény
Olvasszon fel egy darab illatmentes glicerin-szappant, és adjon hozzá 10 csepp fahéjkivonatot, valamint egy csepp piros ételszínezéket, ha szeretné. Ne használjon fahéjas illóolajat vagy parfümöt, mert azok borzalmasan irritálják a bőrt.
Virágos szappan
Főzzünk házilag szappant! Egyszerre szórakozás és praktikus ajándék. Szükség van egy nagy, átlátszó glicerines szappanra, egy kis puding- vagy süteményformára és dekorációra. (Ezek lehetnek színes gyöngyök, élő vagy művirág, babszemek stb.) Így készül a fürdőszobadísz: konyhai reszelőn reszeljük le a glicerines szappant, és a reszelék felét tegyük vízfürdőbe. (Melegítsünk vizet egy edényben, és ebbe állítsuk a
szappanreszelékes tálat.) Várjuk meg, míg a darabkák megolvadnak. Ha még illatosabbá és hatékonyabbá szeretnénk tenni a szappant, önthetünk
bele pár csepp illóolajat is. A folyékony masszát öntsük a formába úgy,hogy csak félig töltse meg azt, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A virágot vagy dekorációt helyezzük el a megszilárdult szappan közepébe, majd melegítsük fel a maradék szappanreszeléket, és öntsük rá. Ha kész, a formát állítsuk újra a hűtőbe egy éjszakára. Másnap óvatosan emeljük ki a kész szappant. Íme, elkészült a mű!
Levendulás szappangolyó készítése
A levendula balzsamos illata már régóta a női pipereasztalok fontos kelléke, szekrénybe zárva, pedig a molylepkék legnagyobb ellensége. Nem árt tudni, hogy a virág apró szirmaiból nyert illóolaj ápolja a bőrt, ráadásul idegnyugtató hatása is van.
Éppen ezért ennek a növénynek a fürdőben is ott a helye. Nagyon könnyen becsempészhetjük, ha egy csokor levendulából és egy kis maradék szappanból illatos szappangolyót készítünk. Így jótékony hatását estéről estére élvezhetjük, hiszen a levendula virága gyengéden masszírozza és ápolja a bőrt, a szirmok illata, pedig megnyugtat és ellazít minket. A szappan helye, pedig hol is lehetne máshol, mint a saját kezűleg készített levendulás szappantartóban.

A szappantartóhoz szükséges egy csokor levendula, műgyanta, edzőadalék, öntőforma, csipesz és smirgli. Az elkészítéséhez úgy kezdjünk hozzá,
hogy fektessük az öntőforma aljába a virágszálakat. Ha kör alakú szappantartót szeretnénk, akkor nyugodtan használjunk egy kiürült margarinos dobozt. Majd a használati utasítás szerint keverjük össze a műgyantát az edzőadalékkal, és egy pálcika segítségével óvatosan töltsük az öntőformába olyan vastagon, amilyen magas szappantartót szeretnénk. Ezt követően hagyjuk a gyantát 24 órán át száradni, majd pattintsuk ki a dobozból. Hogy még szebb és egyenletesebb legyen a felülete, smirglivel egy kicsit csiszoljuk meg a széleit.

A szappangolyó elkészítéséhez szappandarabok, egy csokor levendula, mikróba való edény, kés, keverőkanál és sajtreszelő kell. A megvalósítása roppant egyszerű: a nagyobb szappandarabokat reszeljük le, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje.
Ezt követően tegyük be a mikrohullámú sütőbe, és hevítsük addig, amíg a víz el nem párolog. Majd morzsoljuk bele a szappanpépbe a levendula virágait, és keverjük össze jó alaposan. Lehetőleg használjunk villát vagy keverőkanalat, különben a forró massza megégetheti a kezünket! Miután a szappanpép kissé megdermedt, vizes kézzel formázzunk belőle tetszés szerint kisebb vagy nagyobb golyókat, és hagyjuk őket a levegőn megszáradni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése