Twitter Facebook Feed

Kakaós háziszappan készítése növényi zsírokból

Kakaós háziszappan készítése növényi zsírokból



Hozzávalók

egy jó csapat







          Anyagok
  • edény
  • tűzhely
  • mérőhenger
  • főzőpoharak
  • vegyszeres kanál
  • üvegbot







Színezéshezhez: bármilyen ételszínezék (mi vérnarancs aromát és kakaót használtunk)
Illatosításhoz: bármilyen illóolaj (fontos hogy olajos legyen, az alkoholos illatosítótól a szappan kellemetlen szagú lehet)


A szappanfőzés folyamata
A szappanfőzéshez csak megfelelő védőfelszerelésekkel lássunk hozzá!
(védőszemüvegben, védőálarcban)
A szappanfőzés nagyon egyszerű művelet, de mielőtt hozzálátsz, mindenképp szerezzél be magadnak biztonsági felszerelést. Ajánlott: köpeny, védőszemüveg; kötelező: gumikesztyű.
Fontos, hogy jól szellőző helyiségben dolgozz, mert a szappan egy ideig kellemetlen illatú. Használj egy olyan edényt, amire már otthon nincs szükség. Az edény lehetőleg mély legyen.
Először az olivaolajat melegítsd, majd tedd bele a pálmavajat, a kókuszvajat és a kakaóvajat. Kevergesd addig, amíg az összes olaj/vaj teljesen meg nem olvad. Az olaj/vaj olvasztása közben készítsd el a lúgoldatot (az oldás exoterm, ezért az edény melegszik!).
Amikor teljesen megoldvadtak a vajak, öntsd a lúgos vizet az olajos/vajas edénybe, és kezdj el gyorsan és folyamatosan kevergetni (kis keverés után ezen a ponton tedd bele az illóolajat). Fontos, hogy kis lángon melegítsd tovább az anyagot, mert magasabb hőfokon a szappan kifuthat. Folyamatos keverés mellett várd meg míg a szappan eléri a forráspontot, hagyd forrni rövidebb ideig, majd vedd le a lángról, kevergesd tovább kb. 2-3 percig, majd újra tedd lángra. Ha a szappan újra eléri a forráspontot, akkor újra hagyd egy kicsit forrni, vedd le kevergesd, tedd vissza, stb.
Ezt a folyamatot addig folytasd, amíg a szappan össze nem áll egy masszává. Ettől a ponttól keverd folyamatosan, míg a massza már nem olajos, jobban összeáll, nehezebb keverni, és darabokban potyog le a keverőkanálról. Most lehet a szappant színesíteni úgy, hogy a színesítő anyagot hozzákevered a szappanhoz. A kész, illatos szappant egy tálcára kiteszed, kinyújtod, felvágod, vagy úgy formázod ahogy akarod (mi tésztaszaggatóval csináltunk kakasokat, szíveket stb.), majd hagyod kihűlni.
A felhasznált mennyiségeket természetesen lehet felezni, harmadolni stb.
A fenti recept óriási adag szappan készítéséhez elegendő. Mi az eredeti hozzávalók negyedével dolgoztunk, és még így is sok szappanunk lett.

 http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz1.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz2.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz3.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz4.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz5.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz5a.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz5b.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz6.jpg

http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz7.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz8.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz9.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz10.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz11.jpg
http://www.bluemedia.hu/oldaskotes/szappan/foto/foz13.jpg

Pálmaolaj

A pálmaolajat egyes pálmafajok (Elacis guinensis), de különösen az olajpálma (Avoira elais) gyümölcsének húsából nyerik, préseléssel és főzéssel.
Sötétbarnától pirosas barnáig minden változatban ismeretes; vajszerű, sokszor a faggyúra emlékeztető. Friss állapotban nem kellemetlen a szaga. A friss pálmaolaj olvadási pontja kb. 27 °C. Hosszabb állás után az olvadáspontja már 42-45 °C-ig is felemelkedhet. A pálmaolaj legfőbb alkatrészei a palmitin és az olein. Kálium-bikromáttal és sósavval szokták fehéríteni, mellyel egyidejűleg a szagát is tompítják.

Kókuszolaj vagy kókuszzsír

A kókuszdió tejszerű, majd mandulaszerű belsejéből főzik vagy préselik ki úgy, hogy a diót feltörik,
egy ideig vízzel főzik, majd aprítják és préselik. A kókuszolaj előállítására a Ceylonban és Malabarban használatos berendezések a legjobbak. A kókuszolaj laurin és mirisztinsav glicerideket, sztearint, palmitint és oleint, továbbá folyékony zsírsavakat (kapron, kapryl és kaprin gliceridjeit) tartalmaz.
A kereskedelemben három fajtát különböztetnek meg, úgy mint az ún. Cochin, Ceylon és közönséges kopra olajat. Tisztítva ételzsírnak is használják.

Olivaolaj

Az olajfa (Olea Europea) bogyótermésének olaja.
Az egészen érett bogyó színe a sötét ibolyától a feketéig változik. A bogyók olajtartalma különböző: 20-60% között ingadozik. Jó minősége függ a fajtól, a bogyó nagyságától, továbbá a gyümölcs érettségi fokától. Alacsony hidegpréseléssel kapták a legfinomabb étolajat, mely "Jungfernöl" néven került forgalomba. Az első préselésnél visszamaradt lepényt másodszor préselik hidegen, ez adja a közönséges étolajat. A visszamaradt pogácsából kivont olajat égőolajnak nevezik. Az utóőrlési olajat a maradék rövid erjesztése útján nyerik. A pokololajat vagy tisztító aknaolajat a mosóvízből és a visszamaradt pogácsák kimosásával nyerik. Végül a pogácsákból szénkéneggel készült olaj az ún. szulfur-olivaolaj. A utóbbi négy minőséget kizárólag szappangyártásra használják (Marseilles-i szappan). A hidegen préselt olaj 80% olajat tartalmaz (triolein), csekély mennyiségű arachinolaj mellett.

Kakaóvaj

A kakaó (Theobroma cacao) gyümölcséből mellékterméknek nyerhető vajszerű anyag, melyet
a csokoládégyárak melegen való préseléssel kakaóvaj néven árusítanak.
A kakaóbab zsírtartalma 30-50%.
Szappangyártáshoz és a kozmetikai, gyógyászati termékekben használják főként.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése