Twitter Facebook Feed

Szappankészítés

Kreatív hobby - Szappankészítés

Ha már pepecselgettünk egy kicsit a gyertyával, miért is ne lehetne hasonlóan jó dolog a szappankészítés is házilag?

Ugyan manapság a legtöbb ember tusfürdőt és folyékony kézmosószappant használ, mégis sokan szeretik, ha a fürdőszobájuk díszeként és illatosítójaként megjelenik egy-két szép szappan. Valamelyik évben kipróbáltam, tetszett a játék!


Hogy miért jó? Először is. Tudni fogjuk, hogy pontosan mi van benne, így kisebb eséllyel lesz bárkinek a családban allergikus reakciója a mindenféle puhító, illatosító anyagoktól, amiket gyárilag beletesznek.
Aztán még azért is jó, mert olyan illatú szappanunk lesz, amilyenre vágyunk, anélkül, hogy egy vagyont hagynánk ott például a Lush-nál, vagy egyéb természetes alapúnak kikiáltott szappanokat forgalmazó cégnél.
Végül, de nem utolsó sorban, megint csak egy olyan dolog, amin a nem túl nagy kézügyességgel megáldott emberek is kiélhetik alkotó hajlamukat.


Hogy is fogjunk hozzá...
Amire mindenképpen szükségünk van
Alapanyag a szappanhoz: fehér, vagy átlátszó glicerinszappan, vagy szappantörmelék (szintén glicerinszappanból). Ezeket Kreatív hobby boltokban vehetjük meg, akár egy kilós csomagban is.
Eszközök: reszelő, kés, vágódeszka, edény, fakanál
Színezőanyagok: kifejezetten szappanhoz gyártott színező, élelmiszer-színezék. Szerintem azonban a legjobb, ha a díszítőanyag saját színét tesszük bele a növényből magából. Ilyenkor pár csepp benzolt is tegyünk a szappanba, így jobban megmaradnak a természetes hatóanyagok.
Díszítő és illatanyagok: No ez az a dolog, aminek csak a fantázia szab határt...csoki, levendula, citromhéj, narancskarika, illóolajak, fahéj, kakaó, kókuszreszelék, kávészemek, stb.
Öntőformák: Ez megint attól függ, hogy milyen szappanokat szeretnénk készíteni. Az aprókhoz tökéletesen megfelel a mindenféle formában kapható jégkockatartó. Nagyobbacskákhoz használhatjuk azokat a műanyag öntőformákat, melyeket gipszöntéshez használnak. De ha megtetszik mondjuk a szilikon muffinsütőnk formája, az is kiváló.

Lássuk az általános menetét:
1. Daraboljuk, majd gőz fölött olvasszuk fel a glicerinszappant, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel! A felolvasztott szappant 20 percre 200 fokos sütőbe tesszük.
2. Színezzük, tegyük hozzá az illatosítót, füvet, virágot, amit szeretnénk.
3. A folyékony szappant formákba öntjük, majd 30 percig hűlni hagyjuk.
4. Eltávolítjuk a formából a szappant. Ha nem akar kijönni, 10 percre mélyhűtőbe tesszük, majd levelé fordítva kiütögetjük.
5. Csomagolás előtt néhány órán át szabad levegőn, valamilyen rácson szárítsuk, hogy mindkét oldala tökéletesen kiszáradjon.

Néhány ínyencség, ahogy én szeretem

Narancsos szappan

A képen látható szappan elkészítéséhez picit előre kell készüljünk, hogy a szárított narancsunk is készen álljon. Évszaktól függően a narancsszeletet száríthatjuk napon, vagy sütőben.
A szappan, átlátszó glicerinszappanból készül, van benne néhány csepp narancsos szappan illatanyag, pici sárga szappanfesték, reszelt narancshéj, két kiskanál benzolin, két narancs átszűrt leve.
Tipp: Ha a szappant bőrradírként is akarjuk használni, akkor ne frissen reszeljük a narancs héját, hanem apróra kockázzuk, szárítsuk, és így keverjük a masszához.

Tömbszappan
Ha az ember lányának nincs kedve bíbelődni a kis formákkal, kiválóan el lehet játszani azzal, hogy egy darab jó nagy edényben, pl. tepsiben, őzgerinc, vagy kuglóf formában szilárdítjuk meg a szappant, majd szabálytalanul daraboljuk, díszcsomagoljuk. Előnye, hogy egyszerre, gyorsan nagy mennyiséget tudunk készíteni.
A képen látható szappan fehér rétege sima fehér glicerinszappan, a zöld pedig átlátszó glicerinszappan, zölddel színezve. Illatosítása zöldalma, melyet a gyümölcscentrifugában kipréselt zöldalma levétől kap. Ne feledkezzünk meg a néhány csepp benzolról sem. Az enyhén összemosódott rétegeket úgy érhetjük el, hogy a fehér szappan kiöntése után kb. 20 perccel öntjük rá a zöld réteget.
Az ilyen nagy tömbben készített szappant úgy dobhatjuk fel, hogy a csomagolásra külön gondot fordítunk.

Ha mégis folyékony...


Házi módszerekkel is tudunk készíteni folyékonyt szappant, amit aztán szebbnél szebb, esetleg kézzel festett üvegekben "tálalhatunk".
Hozzávalók: 150g fehér, vagy átlátszó glicerinszappan, 750g víz, pár csepp illatosító eszencia, pár csepp színezőanyag.
A felolvasztott szappanhoz fokozatosan adagoljuk az azonos hőmérsékletű vizet, majd ha már homogén a folyadék, tetszés szerinti üvegekbe töltjük.

Golyócskák


Golyók és egyéb kézzel készített figurákhoz átlátszó glicerinszappant használjunk, melyhez olvasztás közben kevés vizet adunk. Ízlés szerint színezzük, illatosítsuk, majd ha már érinthető hőmérsékletűre hűlt, formázzuk. Tipp: tengeri sóval, vagy kristálycukorral keverve kiváló bőrradír.