Twitter Facebook Feed

Otthon négyféle eljárással készíthetünk szappant.

A szappankészítés õsi és nem ördöngõs tudomány, azonban a mai készre gyártott szappanok széles választéka miatt elfeledtük!
A természetes összetevõk, színezõ- és illatanyagok csak egy karnyújtásnyira vannak tõlünk.

Segítségükkel olyan szappanokat készíthetünk, amelyek kíméletesek a bõrhöz, eltávolítják a szennyezõdéseket és a baktériumokat. A gyárakban általában a következõ folyamat zajlik le:

növényi olajok keverékéhez (pl.: olíva vagy mandula) 80-100 fokon különbözõ vegyületeket adnak. Lágyabb szappan esetén ez a vegyület a kálium-hidroxid, keményebb szappanoknál pedig a szódium-hidroxid. Miután a massza kihûlt, a mûvelet befejezõdött.

Otthon négyféle eljárással készíthetünk szappant.

1. Újrahasznosítás: a szappanmaradékokat ledaráljuk, majd összekeverjük.

2. Elõre gyártott alapanyagok: sok üzletben elérhetõek félig kész szappanok, amiket melegítés után különbözõ adalékokkal gazdagíthatunk (virágokkal, gyümölcsökkel).

3. Hideg eljárás: nagy figyelmet igénylõ folyamat. Az összetevõket, vagyis az olajokat, színezõket és illatanyagokat lúg segítségével összekeverjük.

4. Meleg eljárás: a hideghez hasonló, azzal a különbséggel, hogy itt az összetevõket fel kell hevíteni.

A gyárilag elõállított szappanokkal szemben ezek sokkal kíméletesebbek a bõrhöz, és szinte semmilyen irritációt nem okoznak. Nagyszerû választás azok számára, akinek érzékeny vagy kiszáradásra hajlamos a bõre.

1 megjegyzés:

TudatosMetropolita Rita írta...

Hideg eljárással nem olyan nehéz szappant önteni, a bolti félkész alapanyag nagyon rossz választás. Itt egy részletes leírás, biztosan menni fog: http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/09/szappanfozes-projekt-1-tuti-recept.html ;)

Megjegyzés küldése