Twitter Facebook Feed

Szappan készítés otthon

Szappan készítés otthon

A szappankészítés egyre népszerűbb eljárás, mert régi, vagy új szappanokból egyedi szép szappanokat készíthetünk, akár ajándéknak is megállja a helyét. A technika nagyon könnyen elsajátítható, csak türelem kell hozzá, no meg fantázia.

Hozzávalók:

-glicerin szappantömbök (hobbiboltokban is kaphatók, de megfelel pl. a Tescoban kapható szappan is), vagy szappanforgács, apró darabokra vágott maradék kiszáradt szappanok
-színezőanyagok
-illatanyagok (illóolaj, vagy hobbiboltokban kapható illatanyagok)
-öntőformák (hobbiboltokban beszerezhetjük, lehet gipszöntőforma is)
-díszítőanyagok (virágszirmok, apró figurák, kagylók, gyöngyök, csillám csillámpor vagy ami még eszünkbe jut)
-mikrózható, vagy hőálló edények
-kés, reszelő
-hurkapálcika1.) A szappan felolvasztása:

a) Olvasztás mikrohullámú sütőben:

Annyi mikrózható edényt készítsünk elő, amennyi színt szeretnénk használni. A legmegfelelőbbek a csőrös edények, pl. kancsók, amelyekből önteni lehet, ez megkönnyíti ugyanis a folyékony szappan beleöntését a formába, anélkül, hogy a massza melléfolyna. A szappantömböket vágjuk kisebb darabokra az olvasztás előtt, minél kisebb darabokra vágjuk, annál egyenletesebben forr majd fel, célszerű lehet lereszelni a szappanokat. Ha felforrt, kapcsoljuk ki a mikrót, nyissuk ki az ajtaját. A mikró teljesítményétől és a szappan mennyiségétől függ az olvasztás időtartama. Kis mennyiségű szappannál (10 dkg) 600W teljesítmény mellett elég lehet a 30 másodperc is, de mivel nincs általános érvényű utasítás, így mindenképpen kövessük szemmel a folyamatot. Ha már forr, akkor vegyük ki, majd hurkapálcával megkeverve ellenőrizzük, teljes mértékben felolvadt-e.

b) Olvasztás vízfürdőben

Ha nincs mikrosütőnk, akkor a szappantömböt úgy is felolvaszthatjuk, hogy az edényt egy vízzel teli fazékba helyezzük és így forraljuk fel. (Felgőzöljük, mint a csokoládét.) Tegyük a szappantömböt egy konzervdobozba vagy tűzálló edénybe, ezt az edényt helyezzük egy vízzel telt fazékba és forraljuk fel.

2) Formába öntés:

Mielőtt a szappanöntő formákba töltenénk a folyékony szappant, győződjünk meg arról, vízszintes helyzetben van-e a forma. Az öntőforma négy sarka alá helyezhetünk gyurmát, így a forma öntés közben nem csúszik majd el. A kis öntőformákhoz kevés szappanmassza is elegendő, mégis tanácsos többet felolvasztani, mert a folyékony szappan nagyon gyorsan kihűl és megköt a kancsó oldalán, ezáltal kevesebb lesz az a mennyiség, amelyet a formába tölthetünk. Minél nagyobb a kancsónk, annál nagyobb mennyiség vész el. Igaz ugyan, hogy nem végleg, hisz ez a megdermedt massza is újra felhasználható de majd csak a következő olvasztás után.
3) Illatosítás, színezés, díszítés:

A felolvasztás után illatosíthatjuk és színezhetjük a szappanunkat. Ehhez csepegtessünk bele néhány csepp illóolajat, illetve színezőanyagot. Jól keverjük össze újra a masszát. Ha a szappanba figurát szeretnénk helyezni, öntsük tele a formát, majd óvatosan nyomjuk bele a figurát. Ha virágszirmokat szeretnénk beletenni, töltsük fel a Tippek:

-Lehetőleg olvasztáskor ne öntsünk vizet a szappanhoz, de ha mégis, csak nagyon keveset, különben ragadni fog.
-Öntőformának megteszi a gyerekek homokozójátéka, süteményes forma, tojástartó, de van aki jégkockatartóban készít szappanokat, majd fagyasztóba rakja, ami által még gyorsabb a dermedési folyamat, és nagyon könnyen kiszedhető a szappan.
-Ha hagyományos formájú szappant készítünk, jó lehet a 2 decis, vagy akár a literes üdítős doboz.
-Vigyázzunk, mert ha túl gyorsan öntjük a szappant, buborékos lehet, legyünk türelmesek! (bár nagyon szépen mutat a buborékos kész szappan is)
-Ha többszínű rétegeket akarunk készíteni, meg kell várni, amíg az alsó réteg megdermed.
-Ha csillámporral szeretnénk díszíteni, azt a még folyékony masszába kell szórni.
-Illatanyagnak használhatunk pl. kókuszreszeléket, de virágszirmokat, fűszereket is.
-Hobbiboltokban sokféle apró fafigurát macikat, szíveket, virágokat vásárolhatunk, melyeket felhasználhatjuk a szappan díszítésére. Jó lehet apró (könnyű!) kavics, kagyló, csiga.
-Díszíthetjük a felolvasztott szappanunkat régi szappandarabkákkal is, ehhez érdemes átlátszó glicerinszappant használni, hogy látható legyen.
-Szépen mutatnak a szappanokban a száraz rózsaszirmok, de a levendula is. A szirmokat kombinálhatjuk, pasztellrózsaszín vagy halványlila színezéssel is.
-Helyezhetünk a szappanokba egy-egy szárított narancs vagy citromkarikát is. ha nincsenek száraz virágaink, látványos egy-egy apró művirág-fej is.
-Ha ajándéknak szánjuk a szappant, gondoskodjunk megfelelő, stílusos csomagolásról is: a természetes hatású szappanokat csomagoljuk natúr csomagolópapírba, kössük át raffiával, majd a raffia alá csúsztassunk egy szál száraz virágot, levelet, vagy kis darab fakérget. A színes szappanokhoz varrjunk áttetsző organza zacskót, amit vékony szaténszalaggal kössünk át.
-Ha sima szappant használunk, fennállhat a veszélye, hogy nem oldódik fel, de gyurmához hasonló állaga lesz, amiből golyókat vagy érdekes figurákat formázhatunk, díszíthetünk. Ebbe is keverhetünk narancs-, citromhéjat, vagy beleforgatjuk pl. kókuszreszelékbe is. Ha nem is öntjük, de a formákba belenyomkodhatjuk, a dekor homok technikához hasonlóan. Ha megszáradt, kiszedhető belőle. A ?sima? szappanokkal legyünk óvatosak, büdösek lehetnek olvasztás közben. (az illóolajok ellenére is...)
-A könnyebb formából való kiszedéshez van, aki olajat használ. Fehér szappan készítésnél főleg nem javasolt, mert foltot hagyhat. Ha illatanyagnak illóolajat használtunk, számítsunk rá, hogy nehezebb kiszedni a formából, mert más az állaga a hagyományosnál.
-Ha folpackba csomagoljuk a szappant, arra ügyeljünk, hogy esetleg meggyűrődhet a kisebb szappanok esetén, és eltakarhatja mintáinkat. Nagyobb szappannál tökéletes megoldás lehet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése